Kopiec kreta mój

Składniki

Ciasto:

5 jajek
1 i 1/2 szkl gorącej wody
1 szkl oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 szkl mąki krupczatki
1 szkl cukru

Masa:

5 bananów
sok z ok. 1/2 cytryny
1/2 litra kremówki
2 śmietan fix
1 – 2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa rozrobiona w pół szkl wody

Przygotowanie

Żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać gorącą wodę, olej, mąkę, kakao, proszek. Na końcu dodać ubite białka. Piec 40 – 45 minut. Ciasto można piec w blasze prostokątnej jak i okrągłej.

Kremówkę ubić z fixem i cukrem, dodać tężejącą galaretkę.

Banany przeciąć na pół wzdłuż i nakropić sokiem z cytryny.

Z upieczonego placka skroić 1cm z wierzchu i pokruszyć i zostawić na talerzu.

Na ciasto ułożyć banany i zalać śmietaną. Na wierzch posypać skruszonym ciastem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: