Rogaliki krucho – drożdżowe z makiem

Składniki

ROGALIKI KRUCHO – DROŻDŻOWE

CIASTO:

6 szklanek mąki

30 dag masła lub margaryny

3 jajka, 5 żółtek

1.5 szklanki cukru pudru

1 szklanka śmietany

10 dag drożdży

2 cukry waniliowe

1 jajko do smarowania

Gotowa masa makowa z puszki

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, włożyć margarynę , cukier puder, cukier waniliowy i posiekać, aż margaryna będzie połączona z pozostałymi składnikami. Następnie wbić jajka. Drożdże wymieszać ze śmietaną i wlać do mąki. Zagnieść ciasto na gładką masę. Rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm. Wyciąć koło i podzielić na 8 równych części. Na każdą część ciasta położyć mak i zwijać w rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować jajkiem. Piec w temp. 200 st. na jasnobrązowy kolor.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: