Sernik Ewy

Składniki

ciasto kruche:

3 szklanki mąki

15 dag cukru pudru

25 dag margaryny

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Ser:

1 kg zmielonego sera

25 dag margaryny

4 jajka

olejek pomarańczowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki cukru ( według uznania)

bakalie ( rodzynki, skórka pomarńczowa)

Beza:

4 białka

3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać margarynę i dodać cukier puder. Zagnieść ciasto tak aby nie było grudek i dodać pozostałe składniki. Ciasto na chwilę włożyć do lodówki.

Ucieramy margarynę z cukrem na puch, dodajemy po jednym całym jajku.Dalej ucierając dodajemy po trochę sera. Do gotowej masy dodajemy zapach i bakalie.

Blachę dużą prostokątną smarujemy grubo tłuszczem posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części. Ścieramy na grubej tarce jedną część tak, by pokryć dokładnie całą blachę. Na to wykładamy masę serową. Ubjamy cztery pozostałe białka ( najlepiej mikserem) bez cukru. Gdy białka zaczynają twardnieć dodajemy cukier. Twardą bezę dajemy na ser i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w gorącym piekarniku, aż się zarumieni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Uwaga: Ilość cukru zależy od jakości sera. Można dać go mniej.

Przepis z Ciasta na stół nr 3 z 1998r.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: