Zupa z brzadu – kaszubskie danie wigilijne

Składniki

To jest stara, kaszubska i kociewska potrawa wigilijna – dzielę się z Wami dziedzictwem kulturowym mojej “małej ojczyzny”:)))

30 dkg suszu owocowego (śliwki, jabłka, gruszki)
2 l. wody
0,5 kg ziemniaków
0,25l słodkiej śmietanki
4 łyżki mąki
cukier i sól do smaku
(potrawa ma być słodka, tak z pół szklanki tego cukru ma być)

Przygotowanie

Ugotować owoce w wodzie z cukrem do miękkości. Równocześnie utrzeć na tarce surowe, obrane ziemniaki i wymieszać z mąką, łyżką śmietany i szczyptą soli.
Łyżką kłaść na wodę z owocami ziemniaczane kluseczki. Po ich ugotowaniu zabielić zupę resztą śmietany.

Jeżeli ktoś woli, może kluseczki robić osobno, na zwykłym wrzątku.

Aaaa, jeśli ktoś robi kluseczki osobno, trzeba wrzątek lekko osolić, normalnie jak na makaron.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: