Makaron z mulami i kałamarnicą

Składniki

Makaron – 0,5kg (najlepiej bezjajeczny)

Mule – 1kg (lub jak kto woli :))
Kałamarnica – 1 szt. (lub jak kto woli :))
Pomidorki koktajlowe – 250g

Wino białe – 1 szklanka
Pietruszka – spory pęczek (poszatkowany)
Czosnek – 2 ząbki (pokrojone na mniejsze kawałki)
Papryczka ostra suszona – 1 szt. (pokruszona)
Oliwa

Przygotowanie

Mule wyszorować i oczyścić z wąsów (ja obcinam nożyczkami :)). Otwarte wyrzucić. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem często mieszając. Jeśli będą już otwarte – wyjąć z patelni do odsączenia, po czym wyluskać mięsko z 3/4 całości.

Wstawić wodę na makaron i gotować al dente. W międzyczasie:
Na pustą patelnię wlać oliwę, dorzucić czosnek, papryczkę i troszkę pietruszki. Poddusić lekko i wrzucić pokrojoną na krążki kałamarnicę. Po krótkim czasie dorzucić same mięska muli, dusić do momentu aż mule przybiorą lekko pomaranczowy kolor. Dorzucić mule w skorupkach, wlać wino i podgrzewać. Dorzucić pomidorki przekrojone uprzednio na pół i smażyć aż woda odparuje i podmiękną pomidorki. Przed samym koncem wrzucić resztę pietruszki (sporą część), wymieszać. Ugotowany i odsączony makaron wrzucić na patelnię z tymi cudami. Wymieszać.
Podawać od razu.

Jeszcze tylko winko do kieliszka i voila!
Smacznego :))

PS. Jeśli mule mamy zamiar jeść następnego dnia – ważnym jest zanurzenie ich w misce z zimną, osoloną wodą zaraz po ich zakupie. Czyścić dopiero przed przygotowaniem dania.

Opcja:
Tak jak w poprzednim przepisie, tyle tylko w czasie gdy dodajemy czosnek na oliwę – dodajemy też po takim robaczku :)… Reszte robimy tak samo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: