Pyszny sos chrzanowy

Składniki

2 litry maślanki
2 duże słoiczki chrzanu
2 szklanki mleka
7 łyżek mąki
2 żółtka
sól i cukier do smaku
niecałe 0,5 kostki masła

Przygotowanie

Maślankę z chrzanem zagotować , gotować ok.20 min. , co jakiś czas mieszając.W trakcie gotowania przygotować mleko połączone z mąką i żółtkami do zaklepania. Do gotującego się chrzanu dodać masło. Trochę wrzącego chrzanu wlać do zaklepki, żeby się póżniej nie zważyła. Tak przygotowaną zaklepkę wlać do chrzanu, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować jeszcze przez ok. 5min. Polecam do mięs i jaj na Wielkanoc i nie tylko. Tego sosu jest bardzo dużo , dlatego jeżeli macie małą rodzinkę zróbcie z połowy porcji. Mimo to zobaczycie , jak raz zrobicie to zagości u Was na stałe na świątecznym stole i okaże się , że wcale nie jest tego za dużo. PYYCHAA !!! (W sezonie grillowym polecam również do kiełbasek i soczystych mięs-rewelacja!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: