Składniki
Na dwie osoby:
1. wątróbka drobiowa – ok. 400 g
2. cebule – 2 szt. średniej wielkości
3. jabłka twarde słodko-kwaśne – 3 szt.
4. olej
5. sól
6. pieprz czarny
Przygotowanie
Na rozgrzany olej (dość gruba warstwa) wrzucamy wątróbkę, cebulę i jabłka pokrojone w “ósemki” (tzn połówki ćwiartek) – jabłka mają być w skórce ale pozbawione ziarenek, łusek, ogonków itp. Smażymy często przewracając składniki (starać się nie uszkodzić jabłek, nie spiec cebuli na ciemny brąz, nic nie przypalić) – aż wątróbka nakłówana lub przekrawana widelcem będzie miękka, brązowa – nie różowawa w środku, ale też nie spieczona za bardzo, bo może zrobić się trochę twarda. UWAGA: solimy i pieprzymy już całkiem zrobioną potrawę po zdjęciu z kuchenki, a przed nałożeniem na talerze. Można podawać z pieczywem albo z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami (ale nie z frytkami itp. bo za tłuste i nie pasuje).