wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkami

Składniki

Na dwie osoby:
1. wątróbka drobiowa – ok. 400 g
2. cebule – 2 szt. średniej wielkości
3. jabłka twarde słodko-kwaśne – 3 szt.
4. olej
5. sól
6. pieprz czarny

Przygotowanie

Na rozgrzany olej (dość gruba warstwa) wrzucamy wątróbkę, cebulę i jabłka pokrojone w “ósemki” (tzn połówki ćwiartek) – jabłka mają być w skórce ale pozbawione ziarenek, łusek, ogonków itp. Smażymy często przewracając składniki (starać się nie uszkodzić jabłek, nie spiec cebuli na ciemny brąz, nic nie przypalić) – aż wątróbka nakłówana lub przekrawana widelcem będzie miękka, brązowa – nie różowawa w środku, ale też nie spieczona za bardzo, bo może zrobić się trochę twarda. UWAGA: solimy i pieprzymy już całkiem zrobioną potrawę po zdjęciu z kuchenki, a przed nałożeniem na talerze. Można podawać z pieczywem albo z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami (ale nie z frytkami itp. bo za tłuste i nie pasuje).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: