Ptasie mleczko w biszkopcu

Składniki

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

– 3 jajka
– 9 łyżek cukru
– 7 łyżek mąki
– 2 cukry waniliowe
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki żelatyny
– 40 dkg truskawek
– 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
– 2 szklanki śmietanki kremówki

Przygotowanie

Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru. Białka ubij. Pianę z białek wymieszaj z masą żółtkową. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj. Rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w temperaturze 175 stopni C.
Żelatynę namocz, rozpuść.

Opłucz i oczyść truskawki, 6 sztuk odłóż, 15 dkg zmiksuj, a resztę posiekaj. Piure wymieszaj z kwaśną śmietaną i resztą cukru. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Połowę bitej śmietany, żelatynę i posiekane truskawki dodaj do masy, wymieszaj.

Biszkopt potnij na paski. Wyłóż nimi foremki, napełnij kremem. Schładzaj godzinę. Deser wyjmij, posmaruj resztą bitej śmietany. Udekoruj truskawkami, ewentualnie posyp pistacjami.

SMACZNEGO!!!😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: