Placki ziemniaczane po litewsku

Składniki

1,2 kg ziemniaków
2 średnie cebule
3 dag drożdży
1 łyżka masła
10 dag mąki
100 ml oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć. Do masy dodać mąkę i drożdże. Dokładnie wymieszać. Przełożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać do ciasta. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść niewielkie cienkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: