Zapiekanka z cielęciny i pomidorów

Składniki

600 g mielonej cielęciny,

1 kg pomidorów.

4 cebule,

3 ząbki czosnku,

3 jajka,

olej,

pęczek natki pietruszki,

szczypta oregano,

sól, pieprz,

50 g twardego sera

Przygotowanie

Umytą natkę, jak również obraną cebulę i czosnek, drobno posiekać. Dodać te składniki do mięsa, posolić, posypać szczyptą oregano i pieprzem. Na oleju (lub oliwie) podsmażyć farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokrajać na małe kawałki. Udusić z dodatkiem łyżki oliwy, soli, pieprzu, oregano. Sos odparować. Półmisek do zapiekania posmarować masłem, ułożyć warstwę doprawionego mięsa, na niej warstwę pomidorów; posypać utartym serem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: