Kruche babeczki z masą

Składniki

Ciasto

3szkl mąki
1margaryna
2żłótka
1jajko
1łyżeczka proszku do pieczenia
2łyśki śmietany
1/2szkl cukru

Masa (najprostsza)

1budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 margaryny
2żółtka
odrobina kwasku cytrynowego (ok 1/3łyżeczki)

Do dekoracji i smaku

dowolnie wszystkie owoce, powidłą, sosy owocowe i polewy czekoladowe, galaretka, itd.

Przygotowanie

Ciasto
Z plodanych składników wyrobić ciasto kruche. Rozwałkować na grubość ok.0,5cm i wyłożyć foremki. Piec (ponakłuwane) w temp. 180*-200*C aż się ładnie zarumienią. upieczone wyłożyć z foremek i pozostawić do wystygnięcia.

Masa
(Masę można robić dowolną wg uznania i preferencji. Ja zrobiłam najprostszą i najszybszą budyniową.)
Budyń ugotować z nieco mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu i ostudzić!!! Zmiksować margarynę do uzyskania puszystości i stopniowo dodawać zimny budyń i żółtka, a także kwasek i ciągle miksować.

Wykończenie i dekoracja
Na ostudzone kruche foremeczki wykładamy dowolną ilośc masy i np. owoców

Moje są z:
1. powidła śliwkowe-masa-świeże śliwki
2. masa zmieszna z zastygłą galaretką cytrynową i dekoracja

Gotowe🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: