Pierozki z serem i szpinakiem

Składniki

Na okolo 60 pierozkow :

ciasto na pierogi – kazdy ma jakis swoj przepis ja to robie tak:
1 jajko
woda
maka
sol

Farsz:

250 g sera bialego
6 kostek szpinaku mrozonego tj. okolo 300 g
1 zabek czosnku
20 g masla
sol
pieprz

Przygotowanie

Szpinak gotujemy wg. przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.Odcedzamy (dobrze!) , dodajemy maslo i przecisniety czosnek przez praske. Wstawiamy na ogien by odparowaly resztki wody i rozposcilo sie maslo.Przygotowujemy ciasto: mieszamy make z jajkiem dodajemy ciepla wode i sol. Wody dajemy tyle by ciasto wyszlo elastyczne. Nie odmiezam nigdy ale mysle ze maki jest tak z 500 g a wody okolo 1 szklanka i odstawiamy pod sciereczke ( tyle by skonczyc farsz) Zimny szpinka siekamy drobno dodajemy ser i dokladnie mieszamy , doprawic sola i pieprzem. Rozwalkowac ciasto , wykrawac krazki , w srodek dac pol lyzeczki farszu i zlepic. Gotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oleju ( nie sklejaja sie ). Polac stopionym maslem i smietana .

Smacznego !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: