sernik na zimno – KKAZHA – palce lizać

Składniki

1/2 kg sera białego zmielonego
250ml śmietany kremówki
10 dag masła prawdziwego 82%
4 jajka
20 dag cukru
żelatyna 8 łyżeczek
troszkę mleka, do rozpuszczenia żelatyny
2 galaretki na 600ml wody
owoce

BISZKOPT – JAKO SPÓD jakikolwiek, mogą być też biszkopty wyłożone na tortownicy namoczone ponczem herbacianym z dodatkiem rumu.

Przygotowanie

Ser biały i żółtka wymieszać razem (najlepiej mikserem), masło stopić i połączyć z cukrem – mieszać chwilę podrzewając.
Ostudzone masło z cukrem połączyć z masą serową.

Kremówkę ubić, połączyć z powstałą masą, następnie rozpuścić żelatynę w zimnym mleku (niewiele mleka) podgrzać i mieszać aż do rozpuszczenia – NIE ZAGOTOWAĆ PRZYPADKIEM.

Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z masą, a na koniec ubić białka i delikatnie połączyć z resztą delikatnie mieszając łyżką.

TRZEBA DOBRZE WYMIESZAĆ, ŻEBY ŻELATYNA DOKŁADNIE SIĘ ROZPROWADZIŁA W MASIE SEROWEJ.

Tak powstałą masę serową wlać na biszkopt lub biszkopty rozłożone na tortownicy i naponczowane i wstawić do lodówki

PO STĘŻENIU WYJĄĆ, UŁOŻYĆ TRUSKAWKI LUB INNE OWOCE I WLAĆ GALARETKĘ ZIMNĄ ALE NIE CALKIEM PŁYNNĄ.

Galaretka powinna być zimna – lekko tężejąca – bo płynna przejdzie na dno tortownicy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: