Ayam Goreng Jawa – Smażony kurczak po jawajsku

Składniki

– 5 nóżek kurczaka
– 2 posiekane ząbki czosnku
– szczypta soli
– ok. 1 i 1/4 łyżki kurkumy w proszku
– ok. 1 i 1/4 łyżki kolendry w proszku
– ok. pół szklanki wody
– olej

Przygotowanie

Na patelni kładziemy nóżki, dodajemy czosnek, sól, kurkumę, kolendrę i wodę. Włączamy ogień i całość dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie gotowy. Następnie zdejmujemy nóżki z ognia. Czyścimy patelnię i wlewamy sporo oleju. Dodajemy nóżki i dokładnie obsmażamy je kilka minut z każdej strony. Gotowe. Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: