Wigilijny barszcz czerwony

Składniki

2 dag suszonych grzybów,
25 dag włoszczyzny,
1,5 kg buraków,
sok z cytryny,
sól,
cukier,
pieprz.

Przygotowanie

Grzyby namoczyć ( na kilka godziń, a najlepiej na całą noc), ugotować.
Włoszczyznę ugotować w wywarze z grzybów, odstawić na godzinę, odcedzić (wywaru nie wylewać).
Ugotować buraki w około 1,5 l wody, a gdy zmiękną zetrzeć je na tarce i powtórnie zagotować, odcedzić.
Do wywaru z buraków dodać wywar z warzyw, sok z cytryny do samku, sól, cukier, pieprz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: