Marchewkowa zupa- krem

Składniki

0,5 kg marchewki
świeży imbir – kawałek ok. 1 cm
papryczka chili lub chili w proszku (według smaku- 0,5 łyżeczki lub łyżeczka)
cebula
2 ząbki czosnku
15 g masła – łyżka (do zeszklenia cebulki i do uprażenia płatków)
bulion warzywny lub woda
50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek.
Imbir stary na małych otworach tarki, papryczkę lub proszek chili dodać do cebuli (zupa powinna być ostra, jednak paprykę warto dodawać stopniowo i probować, czy smak nam odpowiada). Dodać marchewkę, wlać ok. jednego litra wody lub bulionu. Posolić. Gotować do miękkosci marchewki – ok 20 min. Zblendować.

Na pozostałym maśle uprażyć płatki migdałowe. Trzeba uważać – mają nieprzyjemny zwyczaj przypalania się. Posypywać tuż przed podaniem.

Zupa jest bardzo gęsta – nie ma potrzeby jej dodatkowo zagęszczać, nie ma również potrzeby zaprawiać jej śmietaną – chyba, że dla dekoracji.

Wspaniale rozgrzewa – kolorem i dodatkiem ostrych przypraw.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: