Dżem z truskawek wg gosika

Składniki

1,5 kg truskawek
0,75 kg agrestu
1,1 kg cukru

Przygotowanie

Agrest obrać i wrzucić do garnka, dolać wody – tak na dno – gotować pod przykryciem mieszając od czasu do czasu – aż zrobi się taka "paciaja" . Przetrzeć to przez sitko i dalej odparowywać, aż powstanie gęsta masa. Dodać cukier, zagotować, dodać truskawki – ja część gniotę tłuczkiem do ziemniaków, a część wrzucam w całości – gotować i mieszać. Gorący dżem przełożyć do słoików i zakręcić. Ja już nie pasteryzuję.

Dżem zawsze wychodzi i bardzo smakuje moim domownikom.

Przepis dostałam kilka lat temu od teściowej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: