szachownica serowo makowa

Składniki

Ciasto kruche:2 szklanki mąki3 łyżki cukru pudru2 żółtka20 dag margaryny2 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1,5 kg białego 2-krotnie mielonego100 g masła0.7szklanki cukru3 jajka2opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem2 łyzki kakao4 łyżki mleka Masa makowa0.5 kg maku100 g bakalii0.5 szklanki cukru2 jajka0.5 opakowania cukru waniliowegoolejek migdałowy(kilka kropel)sok z cytryny

Przygotowanie

Zagnieść ciasto kruche z podanych składników.Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Masa serowa:Jajka utrzeć z cukrem.Stopniowo dodawać masło i dalej ucierać. Dodać ser i budyń. Rozetrzeć na pulchną masę.
Masa makowa:Mak sparzyć gorącą wodą. Jak wystygnie odcedzić, 2-krotnie zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, olejek, sok z cytryny i pokrojone bakalie. Pod koniec ucierania dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Szachownica:Ser podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą część zostawić a drugą układać na kruchym cieście w podłużne pasy na przemian z makiem do wyczerpania obu mas.Teraz pozostały ser podzielić znów na pół i do jednej dodać kakao i mleko i wymieszać. Teraz układać na pierwszej warstwie, tam gdzie ser biały to ser z kakaem, a tam gdzie mak to ser biały.Warstwy wyrównać i wstawić do piekarnika o temp. 180 – 200 stopni na około 40 – 50 min.(ale to zależy od piekarnika- trzeba poprostu sprawdzać:) Placek po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną czekoladą lub polewą, robiąc cienkie pasy tam gdzie łączy się ser ciemny i jasny.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: