śmietanowo brzoskwiniowa pychota

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl.mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego

Masa brzoskwiniowa:
2 budynie brzoskwiniowe
1/4 l mleka
puszka brzoskwini w syropie
3/4 kostki miękkiego masła

Masa śmietanowa
375 ml. śmietanki 30%
1 galaretka

Przygotowanie

Przygotować biszkopt: Ubić białka jajek na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Ubijając nadal dodawać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.Wylać na tortownicę Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 30-35 minut. Ostudzić przeciąć na dwa placki. Przygotować masę budyniową. Na syropie z brzoskwiń wymieszanym z mlekiem ugotować dwa budynie brzoskwiniowe, ostudzić. Wystudzoną masę zmiksować z miękkim masłem. Na jednym z placków biszkoptowym ułożyć pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie, które należy przykryć masą brzoskwiniową i drugim plackiem biszkoptowym. przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozrobić w 1/2 szkl. gorącej wody. Ubić śmietanę na sztywną pianę, następnie wlać wystudzoną ale jeszcze nie stężałą galaretkę. Całość wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: