Sałatka śledziowa Wiesi

Składniki

3 płaty śledzi solonych
4 jaja
3 duże cebule
4 duże ziemniaki
3 duże marchewki
3 słioki majonezu /średnie/
czarny pieprz/mielony/, sól,olej, /wg uznania/

Przygotowanie

3 płaty śledzi solonych pokroić w cienkie /3mm/ paski.Włożyć na dno głębszej szklanej miski.Lekko pokropić je olejem oraz lekko popieprzyć pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Rozłożyć ją równą warstwą na pokrojonych śledziach. Posypujemy lekko pieprzem.Nakładamy na nią warstwę majonezu.
Ziemniaki /w łupinach / ,marchew, jajka gotujemy.Marchew i ziemniaki mogą gotować się razem , jajka w oddzielnym garnku.Wszystko obieramy- studzimy.Produkty te można ugotować poprzedniego dnia.
Ziemniaki ucieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach i rozkładamy na majonez pokrywający cebulkę.Solimy je lekko
i pieprzymy, po czym pokrywamy warstwą majonezu.
Marchewkę ucieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach i rozkładamy na majonez pokrywający ziemniaki.Lekko ją solimy i pieprzymy, po czym pokrywamy warstwą majonezu.
Jajka kroimy w średnią kostkę posypujemy majonez pokrywający marchewkę.
Sałatka długo zachwuje świeżość.Wygląda ciekawie,ale jeżeli chcecy ją przechowywać powinna byc przykryta,bo jaja wysychają.Jej wadą jest to ,że produkty użyte do jej wykonania puszczają soki, które gromadzą się na dnie naczynie.
Podając ją należy wiedzieć ,że nabiera się ją łyżką, która obowiązkowo musi sięgnąć dna naczynia.Umożliwi to delektowanie się jej smakiem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: