Wspomnienie lata

Składniki

Upiec ciemny biszkopt z 8 jajek.
0,75 l śmietany kremówki 30%
3 łyżki żelatyny
cukier kryształ do smaku
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

Ciemny biszkopt przekroić na dwie części.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, tak żeby żelatyna całkowicie rozpuściła się, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijać, gdy zacznie tężeć dodać cukier według uznania, potem wlewać żelatynę przestudzoną cienkim strumyczkiem. Jeszcze chwilę ubijać śmietanę. Truskawki opłukać i odszypułkować. Galaretki rozpuścić w podanej ilości wody.
Przełożenie: jedna część ciemnego biszkoptu- masa śmietanowa- druga część ciemnego biszkoptu- masa śmietanowa- truskawki- galaretka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: