Kilka dressingów do warzyw i sałatek

Składniki

1.Vinaigrette ziołowy
3/4 szkl. soku z białych winogron
1/2 szkl. octu winnego estragonowego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka pektyny
2 łyżeczki mąki ararutowej(maranta, można ją zastąpić inną mąką np.skrobiową)
1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/4 łyzeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki koperku
1/4 łyżeczki tymianku

2.Dressing sezamowy
1/4 szkl. świeżo przypieczonych ziaren sezamu zmielonych na proszek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny(umytą cytrynę ścieramy na tarce od ziemniaków – takie malutkie oczka-gwiazdki)
1 łyżeczka soli
1 szkl.maślanki albo soku z pomarańczy

3.Francuski
a)
kilka ząbków czosnku – jak kto lubi
1 szkl. octu ryżowego
1 szkl. wody
1 szkl. soku pomidorowego
2 łyżki zmrożonego koncentratu soku jabłkowego(syrop)
łyżeczka pektyny
łyżeczka mąki ararutowej
łyżeczka zmielonej gorczycy
łyżeczka proczku cebulowego
łyżeczka oregano
łyżeczka tymianku
łyżeczka papryki

b)
1 szkl. oliwy
1/3 szkl. soku z cytryny
1/3 szkl. miodu
1 łyż. papryki
3/4 szkl. wody z koncentratem pomidorowym
4 łyżecz. sproszkowanej cebuli
3.5 łyżecz sproszkowanego czosnku
1.5 łyżecz.soli

c)
1 szkl. cukru
1/2 szkl. czerwonego octu
1 szkl. oliwy
1 łyżecz. soli czosnkowej
1/2 łyżecz. papryki
pieprz
2 łyżecz. cebuli posiekanej
słoiczek ketchupu

4.Czosnkowy
a)
1 szkl.oliwy
3 duze ząbki czosnku
1 łyżecz. soli
1/2 szkl. soku z cytryny

b)
1 jajo
sól i pieprz
1 łyż. czerwonego octu
5 ząbków czosnku
1 szkl. oliwy
1/4 szkl. czerwonego octu
1/2 szkl. świeżych ziół (koperek, szczypiorek, natka, bazylia)

5. Musztardowy
a)1/4 szkl. oliwy
1 łyż.czerwonego octu
1 łyż.musztardy dijon
1 łyż. szczypiorku
sól i pieprz

b)
1/4 łyżecz. estragonu
1.5 łyż. octu wiśniowego
1.5 łyżcz. musztardy dijon
2 łyż. kwaśnej śmietany
6 łyż. oliwy
sól

6.Ogórkowy
3 średnie ogórki
2 mniejsze cebule
1/4 szkl cukru
1/4 szkl. soku z cytryny
1/4 łyżecz.sosu worcestershire
majonez

7.Oregano
1 łyż. czerwonego octu
2 łyżecz. soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łużecz. świeżego oregano
sól i pieprz
1/4 szkl oliwy

8.Cezara
3 łyż. kwaśnej śmietany
1 ubite jajko
1 łyżecz. soli czosnkowej
pieprz
3 łyż.oliwy
3 łyżecz. białego octu

9. Estragonowy
3/4 szkl oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyż.czerwonego octu
1 łyż. musztardy
2 ząbki czosnku
1/2 łyż. estragonu
sól i pieprz

10.Bazyliowy
1 i 3/4 szkl. oliwy
1 garść świeżej bazylii
sok z 1 cytryny
sól i pieprz

11.Koperkowy
1 szkl.majonezu
2/3 szkl. mleka
1/4 szkl. sera romano
3 ząbki czosnku
1 łyż.suszonego koperku
sól i pieprz

12.Kwaśne Kremowe – do pieczonych ziemniaków
a)
1 szkl.wody
1 szkl. ziaren słonecznika
1 łyż. soli
1 łyż. sproszkowanej cebuli
1/2 łyż. sproszkowanego czosnku
1/3 szkl. soku z cytryny

b)
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżecz. koperku
1 łyż. octu jabłkowego
1 łyżecz. cukru
sól i pieprz

13.Czosnkowo koperkowy
1 szkl.mleka
1 szkl. świeżej natki
3 ząbki czosnku
1 szkl. majonezu
1 łyż.suszonego koperku
sól i pieprz

14.Włoski
1/2 szkl. majonezu
1 łyż. mleka
1 łyż. czerwonego octu
odrobina sproszkowanego czosnku
1/2 łyżecz. świeżego oregano
1/2 łyżecz. świeżej bazylii
sol i pieprz

15.Pesto

1/2 szkl. świeżej bazylii
1/2 szkl. majonezu
1/4 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyż. orzechów piniowych
2 łyż.mleka
2 łyż.białego octu
sól i pieprz
2 ząbki czosnku

16.Orientalny
1/4 szkl. oliwy
1 łyż.oleju sezamowego
1 łyż.octu ryżowego
1 łyż. sosu sojowego
1/2 łyżecz. imbiru
1/2 łyżecz.cukru

17.Balsamico
1/2 szkl.oliwy
1 lyżecz.cukru
1/2 szkl. octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

18.Vinagrette
1 szkl. oliwy
1/3 szkl. octu czerwonego
sól i pieprz

19.Cytrynowy
a)
1/4 szkl.oliwy
1/2 szkl.soku z cytryny
1 łyż natki
1/4 łyżecz. oregano
sól i pieprz

b)
1/3 szkl. oliwy
1 łyż. soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżecz. sosu worcestershire
1/4 łyżecz. gorczycy

c)
1 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyż. soku z cytryny
1 łyżecz. cukru
1/2 łyżecz. świeżego koperku
sól i pieprz

d)
2.5 łyżecz. soku z cytryny
1/2 łyżecz. skórki cytrynowej
1 łyzecz. octu wiśniowego
1 ząbek czosnku
3 łyż. oliwy
sól

20. Z Maślanką
a)
1/2 szkl. majonezu
1/2 szkl.maślanki
2 ząbki czosnku
1 łyż. szczypiorku
1/4 szkl. natki
2 łyż. koperku
sól i pieprz

b)
2 łyżecz. posiekanej cebuli
szczypta sproszkowanego czosnku
1 łyż. suszonej natki
1 szkl.majonezu
1 szkl.maślanki

c)
2 szkl. selera cieniutko pokrojonego
3/4 szkl.maślanki
1/4 szkl.majonezu
1 łyżecz. świeżego oregano
pieprz
1 ząbek czosnku

21.Avocado
1 duże awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
1 szklanka maślanki

22.Z serem pleśniowym blue
a)
2 szkl. kwaśnej śmietany
1 szkl. sera
sól i pieprz
sok z pół cytryny
1/4 szkl. szczypiorku

b)
1/2 szkl. jogurtu
2 łyż.oliwy
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
ser

c)
ser roquefort
6 łyż. oliwy
2 łyż. kwaśnej śmietany
4 łyżecz.octu wiśniowego
sól

d) podgotować
ser roquefort
trochę mleka z puszki
trochę majonezu
2 ząbki czosnku

e)
1/4 szkl.oliwy
1/4 szkl.czerwonego octu
1 ząbek czosnku
ser

Przygotowanie

Zamknąć do słoika, wymieszać przed podaniem albo użyć blendera🙂

Można ominąć część składników nieosiągalnych: wymieszać przyprawy z 1:3 części octu do oliwy (1 część octu na 3 części oliwy), albo zamienić ocet z cytryną.

Najpier mieszamy przyprawy z octem a potem dolewamy oliwy.

Uff. Większość przepisów jest sprawdzonych, część pochodzi od znajomych, część z wycinków gazet mojej mamy(jakich dokładnie trudno określić).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: