Zurek swiateczny

Składniki

2 szkl.ukiszonego zuru http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis27435.html
3 kielbaski biale surowe,
200 g wedzonego boczku,
garsc suszonych grzybkow,
2 cebule,
2/3 szkl.smietany 18%,
4 zabki czosnku,
smalec lub olej,
jajka-1 jajko na osobe,
2 lyzeczki majeranku,
1/2 lyzeczki kminku (jesli lubimy),
sol,pieprz,ew.vegeta,
1 kg ziemniakow,
ok.3 lyzki kwasnej smietany.

Przygotowanie

Jajka ugotowac na twardo z odrobina soli i octu.

Grzyby umyc i moczyc w wodzie 20 minut.Kielbase nakluc widelcem
1 cebule obrac i przekroic na cztery czesci.Czosnek obrac i zgniesc w prasce.Cebule,grzyby,czosnek i boczek zalac 6 szkl.wody.
Zagotowac,wlozyc kielbase i gotowac na malym ogniu ok.35 minut.

W tym czasie zajmujemy sie ziemniaczkami:
ziemniaki obrac,oplukac,ugotowac w lekko posolonej wodzie i utluc z 3 lyzkami kwasnej smietany.
Boczek i kielbase wyjac.Boczek pokroic w kostke,podsmazyc i wlozyc spowrotem do wywaru.Kielbase pokroic w mala kostke wraz z cebula.Cebule zeszklic na smalcu,dodac kielbase i podsmazyc a nastepnie wymieszac z ziemniakami.Do wywaru wlac zur,dodac majeranek,kminek,sol,pieprz do smaku.
Zdjac z ognia i wlac smietane.Jajka przekroic na pol.Na brzegach talerzy rozlozyc ziemniaki,w srodek wlac zur i wlozyc po 1 jaku.

Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: