Zrazy w kolorowym sosie

Składniki

Składniki:

1 kg zrazówki wołowej (jeżeli ktoś nie lubi wołowiny, to polecam w zamian karkówkę wieprzową) – 8 plastrów

8 plastrów wędzonego boczku

4 łyżki musztardy

papryka czerwona pokrojona w słupki (sztuk 8)

2 ogórki kiszone pokrojone w słupki (sztuk 8)

8 liści kapusty pekińskiej (wielkości plastrów mięsa)

2 kostki bulionu grzybowego

olej

ok. 4 łyżki kukurydzy z puszki

ok. 4 łyżki papryki czerwonej pokrojonej w kostkę

por – biała część (pokrojony w półkrążki)

1 marchewka (starta na grubych oczkach)

20 dag pieczarek pokrojonych w plastry

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki śmietany

Przygotowanie

Plastry mięsa rozbijamy cienko.

Smarujemy je musztardą, następnie kładziemy liść kapusty pekińskiej, na kapustę plaster boczku, a na boczek po słupku papryki i ogórka. Ciasno zwijamy formując zrazy. Obwiązujemy je nicią kuchenną (bawełnianą).

Na rozgrzany olej kładziemy zrazy i obsmażamy ze wszystkich stron. Następnie podlewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy kostki grzybowe.

Wyjmujemy zrazy. Rozwijamy je z nitki.

Oddzielnie na patelni smażymy pora (pokrojonego w półkrążki) i marchewkę (startą na grubych oczkach). Po ok. 5 minutach smażenia dodajemy plasterki pieczarek, paprykę (pokrojoną w kostkę) oraz kukurydzę.

Gdy warzywa są miękkie dodajemy je do wywaru w którym dusiły się zrazy. Całość mieszamy.

Mąkę mieszamy ze śmietaną i “zabielamy” sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na końcu wkładamy zrazy i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Smacznego !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: