Szarlotka z pomarańczową nutą

Składniki

Ciasto:

5 jaj,
3 szkl. mąki,
1,5 szkl. cukru,
kostka margaryny lub masła,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego,
olejek pomarańczowy

Masa:

1,5 kg jabłek,
1,5 paczki cukru cynamonowego,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Po wyjęciu dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy. Wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę jedną część ciasta, a na to wylewamy masę jabłeczną (pokrojone w kostkę jabłka dusimy z cukrem cynamonowym przez 20 minut, studzimy i łączymy z mąką ziemniaczaną). Całość przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Przepis dostałam od sąsiadki. Kiedy dzis piekłam ta szarlotkę, mój starszy synek stwierdził, że pachnie świętami.

Jest to ciasto na dużą blachę (jak wszystkie moje). Na zdjęciu jest za mało masy z jabłek, bo niestety miałam za mało owoców.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: