Ciasto serowe z pianką

Składniki

Ciasto:
– 300g mąki
– 130g margaryny
– 130g cukru
– 2 jaja
– 4 cukry waniliowe
– 2 lyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
– 1 kg twarogu homogenizowanego
– 300g cukru
– szkl oleju
– 6 żółtek
– 2 budynie
– 2 cytryny
– 3/4 l mleka

Piana:
– 6 białek
– 70 g cukru

Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Masa:
Utrzeć cukier z żółtkami, dodać olej, twaróg, sok z cytryny i budynie. Wszystko razem wymieszać. Dodać mleko i dobrze wymieszać. Masę wylać na ciasto. Piec w temp 175 stopni przez ok 50 minut.

Piana:
Ubić białka z cukrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto i podpiec ok 5-10 minut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: