Musli imbirowe

Składniki

100g masła w temperaturze pokojowej

300g płatków owsianych

50g wiórków kokosowych

30g kandyzowanego imbiru

80g cukru

1/4 łyżeczki soli drobnoziarnistej

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka miodu gryczanego lub wielokwiatowego

Przygotowanie

Delikatnie szczypie w język, chrupie i pachnie kokosem. Pasuje do jogurtów naturalnych i serków homogenizowanych. Świetnie sprawdza się jako posypka do serników na zimno lub uzupełnienie kruszonki, pod którą zapiekamy soczyste owoce.

Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz cukier dokładnie zagnieść z miękkim masłem. Musli równomiernie rozsypać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 35x45cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C w ustawieniu góra+dół i suszyć około 30 minut, sprawdzając czy się nadmiernie nie przyrumienia. W połowie czasu suszenia musli posypać cynamonem i ostrożnie przemieszać.

Jeszcze ciepłe wymieszać z drobno posiekanym imbirem oraz miodem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: