Chleb

Składniki

1,5 szklanki ciepłej wody
3-3,5 szklanki białej mąki
1 łyżeczka soli
5g suchych drożdży

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać (łyżką lub mikserem) wszystkie składniki. Najlepiej mąkę dodawać po trochu żeby ciasto nie było zbyt gęste.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2h.
Po tym czasie wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki.
Wyjąć ciasto, uformować bochenek, położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem . Opruszyćciasto mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Przed pieczeniem chleb można naciąć 2-3 razy na górze.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 25 minut. Na niższym poziomie ustawić naczynie z ciepłą wodą (ok 1 szklanka wody ).
Po upieczeniu chleb ostudzić na kratce .

Ja wsadziłam ciasto do maszyny na program “ciasto rosnące”. Po wyjęciu wsadziłam do lodówki i potem zgodnie z przepisem.

żródło: King Arthur Flour

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: