moja fantazja

Składniki

Biszkopt:
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska szklanka mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Do przełożenia:
– krem do tortu waniliowy (GELLWE)
– 300 ml mleka
– łyżka żelatyny
– 3 łyżki wody

– 2 słoiki dżemu jabłkowego po 300g
– galaretka wiśniowa lub truskawkowa

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno,dodawać powoli cukier ciągle ubijając.Następnie wrzucić żółtka,lekko zamieszać łyżką i dodać mąki i proszek.Delikatnie mieszając połączyć składniki.Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Dżem wyłożyć do garnka i wsypać galaretkę.Wymieszać i odstawić na godzinę .Następnie podgrzewać dżem aż rozpuści się galaretka.Wystudzonym i tężejącym dżemem posmarować obydwie połowy biszkoptu.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i odstawić aż napęcznieje.
Do wysokiego naczynia wlać mleko,wsypać zawartość kremu i miksować aż krem będzie gęsty i puszysty.Rozpuścić żelatynę i gorącą wlać do kremu.Zmiksować dokładnie z kremem.
Gotowy krem wyłożyć na jedną część biszkoptu (zostawić 2 łyżki kremu).Drugą część biszkoptu położyć na krem i docisnąć.Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą. SMACZNEGO.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: