Składniki
duża porcja , idealna na przyjęcie, grilla
– 2 duże ogórki zielone
– 4-5 ząbków czosnku ( wycisnietego )
– 2 x ‘pacynka’ , ‘delfinek’ lub jogurt grecki
– niewielka ilość jogurtu naturalnego lub mleka
– sól
– ewentualnie świeża mięta
Przygotowanie
Ogórki zetrzeć na tarce ( grube oczka ) , najlepiej razem ze skórka, posolić wymieszać i odstawić na 10 – 15 min. Po odsączeniu wcisnąć czosnek, wymieszać. Następnie dodać ‘pacynke’ lub jogurt grecki. Tzatzyki powinny byc gęste ale o gładkiej konsystecji , dlatego warto dodać odrobine jogurtu lub mleka i wszstko wymieszać. Dla ozdoby i smaku dodać swieżą , posiekaną mięte. Wstawić do lodowki.
Smaczego !!
dla osób, które nie mogą czekać 15 min – wyciąć środek ogórka i wtedy zetrzeć.
tzatzyki idelanie pasują do mięsa z grilla i do kanapek