Grzybowa zupa wigilijna

Składniki

5 dag suszonych grzybów,
20 – 20 dag włoszczyzny,
do smaku pieprz,
do dekoracji posiekana zielenina,
śmietana 18 %
do smaku sól.

Przygotowanie

Włoszczyznę oczyścić, umyć i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soli i pieprzu.
Kiedy jarzyny będą miekkie, wyjąć je, wywar przecedzić i ciepłym zalać umyte suszone grzyby, odstawić na 2 – 3 godziny.
Wstawić na gaz i gotować pod przykryciem aż grzyby będą miękkie.
Po ugotowanie przecedzić zupę, przyprawić do smaku.
Ugotowane grzyby drobno pokroić i dodać pokrojone do zupy.
Zupę podawać z łazankami albo kluskami.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną dodać również po kleksie śmietany.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: