szaszłyk, smażony bakłażan, tzatziki i pitta

Składniki

na 2 porcje:
szaszłyk:
– 35-40 dkg wieprzowiny (lub piersi z kurczka)
– papryka czerwona i/albo żółta
– cebula
– oliwa z oliwek
– przyprawy wg uznania (np:papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, czosnek-wyciśnięty, sól, vegeta, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw greckich)

oraz:
– bakłażan
– śmietana i/albo jogurt
– ogórek
– czosnek, sól, biały pieprz
– pitta

Przygotowanie

wykonanie:
szaszłyk:
przyżądzamy marynate z oliwy z oliwek z przyprawami (wg. uznania), wkładamy do niej pocięte w większą kostkę mięso i marynujemy w lodówce najlepiej kilka godzin (jeśli czas na to pozwoli).
następnie nabijamy na patyczki naprzemiennie mieso i warzywa i smażymy albo na grillu albo na patelni (jak np.ja) polewając pozostałą marynatą i jeśli ktoś lubi to może jeszcze doprawić.

bakłażana nieobieramy tylko tniemy w ok 0,5 cm krążki, dość obficie solimy (aby pozbyć sie goryczy) i odstawiamy na ok 30 min. po tym czasdie bakłażany płuczemy i odsączamy z wody na papierowych ręcznikach, następnie smażymy na oliwie,podajemy ciepłe.

tzatziki: ja robie mieszając jogurt ze śmietaną (kwaśną np 18%), dodaje 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku+ ogórek starty na drobnej tarce i odciśnięty na sitku z wody, doprawiam solą i białym pieprzem

pitta – jeśli przed podaniem musicie ją podgrzać w piekarniku (lub na grillu) to po lekkim skropieniu ją wodą możecie ją doprawić np bazylią, papryką, estragonem itp, itd i dopiero piec.

mimo tego że potrawa wymaga troche pracy to ją polecam ponieważ jest smaczna, syta i dekoracyjna i każdy może ją dodatkowo urozmaicić na swój sposób:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: