Szarlotka z polewą miodowo- migdałową

Składniki

Ciasto:
– 270 g mąki
– 120 g cukru pudru
130 g masła
2 jajka

Masa jabłkowa:
2 kg jabłek ( szara reneta lub inne kwaskowe )
sok z cytryny
50 g masła
– 50 g cukru
– 1 budyń śmietankowy ( z cukrem lub bez )
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 100 g rodzynek

Polewa:
15 g masła
75 g cukru
2 łyżki miodu pszczelego płynnego
3 łyżki mleka
60 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Mąkę przesia na stolnicę, dosypać puder, dodać masło i to wszystko posiekać dokładnie nożem, dołożyć jajka i zarobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi przygotować masę jabłkową- jabłka obrać, pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny. Dusić je przez 20 minut z masłem, cukrem i rodzynkami. Do gorących jabłek wsypać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko i wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm, tzn. dno i boki ( wysmarować obręcz masłem, aby rant ciasta się przykleił ), wyłożyć ciepłą masę jabłkową i polać polewą.
Przygotowanie polewy- wszystkie składniki polewy włożyć do garczka, wymieszać i zagotować ( ma być dość płynna, niezbyt gęsta ). Gorącą polewę wylać na jabłka i wstawić ciasto do piekarnika.
Piec ok. 40 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu.
Ciasto kroić schłodzone.

Przepis usłyszany na falach Radia Rzeszów.
Ciut przeze mnie zmodyfikowany.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: