Jabłecznik z masą budyniową

Składniki

Biszkopt: 2 szklanki mąki tortowej
5 żółtek
piana z 3 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki Fanty
1/2 szklanki oleju

Masa jabłkowa: słoik litrowy jabłek prażonych
1 galaretka owocowa (truskawk. lub wiśniowa)

Masa budyniowa: 25 dag masła
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej

Polewa: 1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Przygotowanie

Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać Fantę i olej. Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą żółtkową. Dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na formę (blaszka prostokątna), piec w temp. 200′ ok 40 minut. Gdy ciasto ostygnie przekroić na dwie części.

Masa jabłkowa: Jabłka podgrzać, wsypać galaretkę, wymieszać aby żelatyna się dobrze rozpuściła. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na pierwszy placek biszkoptowy, przykryć drugim.

Masa budyniowa: Cukier i mąkę rozprowadzić w zimnym mleku. Postawić na ogień i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimną masę budyniową. Nałożyć krem na wierzch ciasta.

Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu. Po ostudzeniu polać ciasto.
Udekorować wedle uznania (tu posypane siekanymi orzechami laskowymi).
Smacznego !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: