Zupa Szparagowa

Składniki

3/4 do 1 kg szparagów ( najlepiej drobne)
1 szklanka wywaru mięsnego lub warzywnego
1 pęczek młodej pietruszki
1 pęczek koperku
1 szkl. mleka
1 szkl. słodkiej śmietanki
2 żółtka
4 łyżki posiekanego koperku
sól
cukier

Przygotowanie

Szparagi umyć, oczyścić, opłukać, odkroić główki (ok. 4 cm od góy). Pozostałe części szparagów pokroić i wsypać do wrzącej, osolonej wody ( 1 szklanka+ 1 łyżeczka cukru).
Pietruszkę i koperek (umyte) dodac do gotujących się szparagów kiedy miękną. ugotować do miekkości i przelać przez sito.
Oddzielnie ugotować w rosole główki szparagów. Szparagi przetarte połączyć z mlekiem i połowa smietanki, podgrzać.
Pozostawioną śmietankę wymieszać z żółtkami, wlać do gorącej zupy, mieszając podgrzewać chwilę.

WAżNE!!!
Zupa powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować. Zagrzaną zupę połączyć z ugotowanymi główkami szparagów, dodać posiekany koperek, przyprawić solą.

Podawac bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem groszku ptysiowego lub lanych klusek…

polecam… naprawdę rewelacyjna… z przepisu mojej babci..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: