cyganska droga

Składniki

ciasto
30 dkg maku
25 dkg cukru pudru
8 jajek
15 dkg margaryny
10 dkg miodu
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 dkg kakao
3 lyzeczki maki ziemniaczanej

masa
1/2l mleka
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
2 lyzki maki pszennej
1 zoltko
2 cukry waniliowe
30 dkg masla
1 szkl cukru pudru

ponadto
biszkopty jezyczki
galaretka wisniowa

Przygotowanie

ciasto
margaryne utrzec z cukrem, dodac zoltka, nastepnie miod, mak i reszte skladnikow, na koncu piane z bialek. upiec

masa
odlac 1/2 szkl mleka reszte zagotowac. do odlanego mleka dodac obydwie maki, zoltko, cukry waniliowe i dokladnie wymieszac. wlac do gotujacego sie mleka i caly czas mieszac. maslo utrzec z cukrem i dodawac stopniowo ostudzony budyn.

placek przekroic wzdluz, posmarowac 1/2 masy, ulozyc biszkopty. pomiedzy biszkopty wlac tezejaca galaretke(przygotowana wg przepisu na opakowaniu) nastepnie krem i biszkopt. polac polewa lub czekolada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: