Pesto alla Calabrese

Składniki

paryka czerwona 400 g
oliwa z oliwek 200 ml
ser owczy 20 g
solony ser Ricotta 150 g
cebula 60 g
papryka chili w proszku 1 plaska łyżeczka (ostrożnie z chili)
oregano 1 łyżeczka w zwyż (zależnie od upodobań)
przecier pomidorowy – 1 mała puszka

Przygotowanie

Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i patroszymy, wrzucamy do malaksera. Powoli wlewamy oliwę – robi się masa pomarańczowego koloru. Malakser cały czas miksuje a my dodajemy ser owczy, ser Ricotta (można zastapić serem pleśniowym LAZUR, kóry jest łatwiej dostępny niż ser ricotta), wrzucamy cebulkę (nie przesadzać z ilością, bo cebula skutecznie potrafi zabić cały smak tego pesto). Mikser działa a my wrzucamy resztę przypraw – oregano, papryczkę chili w proszku. Na koniec przecier pomidorowy i ….GOTOWE!

Wymieszaj z gorącym makaronem dowolnego typu i smacznego.

Moje pesto alla calabrese nie jest takie gęste jak gotowe ze słoika, zatem nie nadaje sie na kanapkę, ale za to nie śmierdzi konserwantami i dodatkami w postaci regulatorów kwasowości i wzmaczniaczy smaku.

Wartość kaloryczna 100 g tego pesto = 310 kcal
Z tego przepisu otrzymasz 8 porcji po 100 g każda ( we trójkę zjadamy to na 2 obiady ).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: