Kartoflarz

Składniki

– 2 kg ziemniaków,
– 30-40 dag chudego niewędzonego boczku,
– 2 średnie cebule,
– 2 jajka,
– mąka (ok. 2-3 łyżek)
– sól.
– pieprz (dużo)

Przygotowanie

Boczek pokroicć w kostkę i usmażyć chrupiące skwarki.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar płynu.
Sporządzić ciasto – jak na placki ziemniaczane -dodając do startych ziemniaków z cebulą mąke (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), jajka, sól i pieprz. Formę do pieczenia wysmarować wytopionym tłuszczem, a skwarki i resztę tłuszczu dodać do ciasta. Przełożyć ciasto do formy, piec w piekarniku (180 stopni) ok. godziny – tak, aby powierzchnia byla brązowa i chrupiąca

Przepis z epoki moich Dziadków. Podobno to łódzka potrawa. Wydaje się wręcz banalna, ale smakuje wyśmienicie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: