Szarlotka z mąki kukurydzianej- bezglutenowa

Składniki

Ciasto:
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 kostka masła (200 g)
– 1/2 szklanki cukru pudru (wychodzi niezbyt słodkie ciasto, kto chce, może dodać więcej)

Masa:
– 1,5 kg jabłek (u mnie papierówki i GALA)
– cukier do smaku (ok. 1/2 szklanki)
– kilka goździków
– łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Mąkę siekamy z masłem, dosypujemy cukier, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 1/2- 1 h.

W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w cząstki, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy goździki i cukier, dusimy aż jabłka się rozpadną. Następnie dodajemy cynamon.

Ciasto dzielimy dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy nim formę o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem do uzyskania złotego koloru (ok. 15 min.; bez termoobiegu nastawiamy temperaturę na 180 stopni).

Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy dość grubo i wycinamy ciasteczka. Te ciasteczka układamy później na wierzch ciasta- to alternatywa dla banalnych “kratek”, jakie można spotkać na większości ciast tego typu😉. Wkładamy spowrotem do piekarnika i pieczemy ok. 55 minut.

SMACZNEGO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: