Jabłka w lekkim syropie

Składniki

3 kg obranych jabłek

3 litry wody
1-1,5 kg cukru
1 łyżka kwasku

Przygotowanie

Jabłka obieramy,wydrążamy i kroimy w “ćwiartki” lub “ósemki”i wrzucamy do roztworu wody z łyżką kwasku cytrynowego,aby nie ciemniały.
Składniki zalewy gotujemy i w międzyczasie jabłka wkładamy do słoików.gorącą zalewą zalewamy jabłka.Słoiki pasteryzujemy ok 20 minut.
Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,7 litra.

Jabłka wykorzystuję do ciast lub deserów.

Jabłka w syropie i jabłka do słoika na zimową szarlotkę
to nierozłączny duet w połączeniu z biszkoptem (patrz przepis Biszkopt z jabłkami ze słoika)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: