Babka jogurtowa długo świeza

Składniki

CIASTO
-250 ML masla (w temp. "pokojowej")
-250 ML cukru
-2 jajka, ubite
-lyzeczka wanilii, lub aromtu waniliowego
-250 mL jogurtu naturalnego
-lyzeczka sody
-500 mL maki
-lyzeczka proszku do pieczenia
-pol lyzeczki soli
-cukier puder do posypania

DO PRZELOZENIA
-drobno posiekane orzechy zmieszane a brazowym cukrem i cynamonem

Przygotowanie

Zmiksuj maslo, dopoki nie stanie sie puszyste.
Dodaj cukier i miksuj nadal. Ciagle miksujac dodaj jajka i wanilie.

W osobnej misce zmieszaj jogurt z soda (2)

W trzeciej misce zmieszaj make, proszek do pieczenia i sol (1)

Wsypuj naprzemian suche skladniki (1) i mokre (2) do zmiksowanego z cukrem, jajkami i wanilia masla. Nalezy pamietac, by zaczynac mieszanie skladnikow od suchych i konczyc na suchych.

Wlac polowe ciasta na blache, lub do formy babkowej. Posypac ciasto orzechami zmieszanymi z cynamonem i brazowym cukrem. Na to wylac druga czesc ciasta, ktora rowniez posypujemy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut

Babka jest super. Dlugo pozostaje swieza i wilgotna. Przepis nie jest moj, znalazlam go jakims magazynie w zeszlym roku, ale mysle, ze jest na tyle dobry, ze warto sie nim podzielic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: