Zielona zupa z soją i brukselką

Składniki

2 cebule
1 por
4 ząbki czosnku
niewielka cukinia
1/2 kg brukselki
1 szklanka ziarna soi
3 kostki bulionowe warzywne
przyprawy,oliwa,woda

Przygotowanie

Na niewielkiej ilości oliwy lub oleju podsmażyc pokrojoną w kostkę cebulkę.

Gdy cebulka się zeszkli,po kolei dodawac pokrojony w talarki por, pokrojony w talarki czosnek, pokrojoną w kostkę wcześniej obraną i wydrążoną z pestek cukinię.

Poddusic wszystko razem, zalac wodą, dodac kostki bulionowe.

Brukselkę obrac z pierwszej warstwy liści, pokroic w cząstki i wraz z ziarnem soi dosypac do gotującej się zupy.

Przyprawic według gustu (mogą byc zioła prowansalskie,odrobina jasnego sosu sojowego,curry, a z uwagi na kapuściane właściwości brukselki trochę majeranku).

Gotowac około godziny, tak żeby ugotowała się soja (i tak pozostanie lekko twarda).

Zupa bogata jest w białko (soja) i witaminy, no i oczywiście jest dietetyczna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: