Aksaminta zupa kalafiorowo – porowa

Składniki

1 kalafior,
4 pory
koperek
kostka rosołowa drobiowa
1 cebula
śmietana
masło
sól
pieprz
vegeta lub podravka

Przygotowanie

Por myjemy i siekamy jego jasne części. Ciemne odrzucamy. Cebulę również siekamy.Podsmażamy to na masełku. Kalafior rozdrabniamy na tzw. małe różyczki i gotujemy w posolonej wodzie. Po chwili wrzucamy podsmażoną cebulę, por oraz dodajemy posiekany koperek i kostkę rosołową. Dosypujemy odrobinę vegety. Gotujemy aż kalafior będzie miękki. Dodajemy śmietanę (ja miałam 12%). Mieszamy i gotowe. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Jest to zmodyfikowany przepis od mojej znajomej.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: