Ryż po -hiszpańskiemu-

Składniki

20 dag ryżu1 puszka groszku konserwowego1 puszka kukurydzy2 łyżeczki currystrąk czerwonej papryki4 marchewki40 dag filetów z kurczakaolej100 ml bulionu drobiowegosól, pieprz2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Do ryżu dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy curry, zalewamy go 400 ml zimnej wody, zagotowujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce do napęcznienia.

Groszek i kukurydzę dokładnie osączyamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości ok. pół cm, a następnie smażymy je na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą curry. Mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Warzywa podduszamy na oleju, pozostałym ze smażenia mięsa, wlewamy bulion i gotujemy 5 minut pod przykryciem. Dodajemy mięso, ryż i całość delikatnie mieszamy. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: