włoski placek ziemniaczany

Składniki

3 duże młode ziemniaki
5 jajek
pęczek szczypiorku lub cebulki
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie

-Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonej wodzie. -Jajka roztrzepać w misce, dodać ugotowane ziemniaki, poszatkowany szczypiorek i przyprawy. -Wlać na nieprzywierającą patelnię skropioną wcześniej oliwą z oliwek, przykryć i smarzyć na małym ogniu aż wierzch sie zetnie, następnie za pomocą przykrywki lub talerza delikatnie obrócić i podsmarzyć jeszcze trochę, aż do ścięcia.

SMACZNEGO!!! Do placka można dodać przed smażeniem pokrojone w kosteczkę pomidory, paprykę, pieczarki, cebulę, cebulę czerwoną, ser żółty lub co kto lubi. Podawać ze świerzymi pomidorami lub ketchupem. Przepis jest niezwykle prosty a placek wyśmienity!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: