Mój indyk w Maladze

Składniki

Pierś z indyka około 1 kg
przyprawa do indyka “Kamis”
czosnek
ew sól do rosołku
puszka brzoskwiń
żelatyna ( ja używam tej z Winiar)
wino “Malaga”
rodzynki królewskie do ozdoby

Przygotowanie

Indyka natrzeć przyprawą Kamis, na kilogram mięsa wychodzi cała torebka. Jeśli lubimy czosnek, można mięsko natrzeć dodatkowo czosnkiem. Zostawić w lodówce owiniętego w folię na minimum 24h.

Potem obsmażyć go na rumiano, przełożyć do garnuszka, podlać wodą tak, aby mięso zanurzyło się w niej do połowy i gotować około 30 – 40min ( po 15 min przekręcić).

Mięso pokroić w plastry, poukładać na półmisku, poprzekładać kawałkami brzoskwini i ozdobić rozynkami (uprzednio sparzonymi). Można też użyć innych bakalii i owoców (orzechy włoskie, ananasy…. wg fantazji)
Rosołek spod indyka przecedzić odmierzyć ilość, rozrobić na nim żelatynę wg przepisu na opakowaniu używając podwójnej ilości żelatyny. Do roztworu żelatyny wlać tyle wina, ile było rosołku i zalać tym plastry indyka.

Smacznego
dodam fotki, jak zrobię to danie na święta🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: