Paszteciki w drożdżowym cieście

Składniki

Ciasto:30 dag mąki,1/4 szklanki mleka,3 dag drożdży,1 całe jajko,1 żołtko,1 łyżeczka cukru lub miodu,5 dag masła, szczypta soli. Farsz: 0,75 kg mielonego gotowanego mięsa, 10 dag zmielonego wędzonego boczku, 1 jajko, 1 duża cebula, pół suchej kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem,dodać cukier(miód),2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę,jajko,żółtko i stopione ostudzone masło.Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę zrumienić na łyżce oleju, ostudzić dodać do mięsa wraz z bułką i zmiażdżonym czosnkiem.Wbić jajko, masę dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem.Ciasto i farsz podzielić na 5 części.Z ciasta uformować cienkie, prostokątne placki,wzdłuż dłuższych boków rozłożyć farsz, zwinąć w rulony.Każdy rulon pociąć skośnie na 5 pasztecików.Ułożyć na blasze posmarowanej oliwą.Odstawić do wyrośnięcia.Piec w średnio gorącym piekarniku(180 st.C)na złoty kolor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: