Kluski krojone

Składniki

40 dkg mąki
2 jajka
5 dkg masła
sól
woda

Przygotowanie

Z mąki i jajek zagnieść ciasto, dodając tyle wody , aby było sprężyste. Ciasto rozwałkować cieniutko na grubość około 2 milimetry i zostawić do przeschnięcia na ok 20 minut.
Po tym czasie ciasto posypać mąką, pociąć w pasy szerokości 5 cm i układać jeden na drugim.Pokroić na półcentymertrowej szerokości kluski i rozsypać na stolnicy przesypując mąką. Zagotować i osolić wodę, wrzucić kluski, zamieszać i gotować od zawrzenia wody 5 minut.
Odcedzić, przelać gorącą wodą i wymieszać z masłem, co zapobiega sklejaniu się klusek.

SMACZNEGO!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: