Karp faszerowany grzybami

Składniki

1. Karp o wadze 1 kg,
2. 1/2 kostki masła,
3. 10 dag mrożonych prawdziwków,
4. 5 dag suszonych prawdziwków,
5. 2 duże cebule,
6. 1 szklanka śmietany 36%,
7. pęczek świeżego koperku,
8. sól,
8. pieprz.

Przygotowanie

Farsz:
Namoczyć grzyby suszone w zimnej wodzie.
Potem posiekać je drobno razem z rozmrożonymi prawdziwkami i podsmażyć wszystko na maśle.. Dodać pokrojoną w półkrążki cebulę i smażyć jeszcze około 5 minut.
Na koniec przyprawić solą i pieprzem. i odstawić farsz, aż przestygnie.

Oczyścić i sprawić karpia. Napełnić go farszem. Ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła i piec 40 minut w temperaturze 180 0 C.

Sos:
połączyć śmietanę z posiekanym koperkiem, pieprzem i solą.
Po wyjęciu upieczonego karpia z piekarnika polać go sosem lub sos podać osobno do każdej porcji..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: