Ciasto mandarynkowe – Po mojemu

Składniki

Biszkopt:
4 jaja
szkl. cukru
szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
3 puszki mandarynek

Masa budyniowa:
1,25 szkl soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (po 40 g)

Masa ptasiowa:
2 białka jajek, szczypta soli
galaretka cytrynowa
czubata łyżka cukru Pudru

Poncz do nasączania:
woda+sok z cytryny+cukier

kilka herbatników z czekoladą

Przygotowanie

Biszkopt upiec w prostokątnej formie, wystudzić,zdjąć wierzchnią "skórkę". Biszkopt obficie nasączyć ponczem. Na nasączonym biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki.
Z soku z mandarynek i soku pomarańczowego ugotować budyń. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szkl. wody. Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru pudru i ciągle ubijając dodawać powolutku chłodną (ale nie stężałą) galaretkę. Szybko wyłożyć masę ptasiową na zimny budyń. Równie szybko posypać ciasto startymi na tarce herbatnikami. Do lodówki.
Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: